"LEDEBERG KUIST" VOOR EEN NETTE WIJK (12/10/2008

[ terug ]    

"Ledeberg kuist" voor een nette wijk

'Ledeberg kuist' ondertekent feestelijk netheidscontract
Al zeventien bewoners zetten zich in voor nette buurt

 

 

Zeventien gemotiveerde Ledebergenaars uit zeven straten
maken werk van een propere buurt

 

De bewonersgroep Ledeberg Kuist, Ivago en stad Gent sloten gisteren een netheidscharter af voor zes maanden. Dat gebeurde tijdens een druk bijgewoond buurtfeest in het park De Vijvers in de De Naeyerdreef.

Op 12 oktober 2008 was het ook dag van de buurt. In de Gentse wijken waar buurtwerken actief zijn, werd feest gevierd. Zo ook in het parkje

 

De Vijvers of het De Naeyerpark. In de schitterende dreef zaten kinderen djembé te spelen. Op het plein van het jeugdlokaal KSJ hadden optredens plaats.

 

Tom Balthazar (SP.A), schepen van Leefmilieu, ondertekende ter plekke het netheidscharter. Zeventien gemotiveerde Ledebergenaars uit zeven straten willen werk maken van een propere buurt. 'Omdat propere straten ook gezellige straten zijn', luidt hun motivering.

Buurtwerkers Johan Geldof en Regina Leeman: 'Op de feesten hebben Ledebergenaars elkaar leren kennen. Op die manier groeide er een netwerk. De zeventien mensen die al toezegden zullen niet langer alleen voor hun eigen deur vegen, maar ook het zwerfvuil in hun buurt inzamelen. Dat wordt dan op een centrale plek verzameld, waarna Ivago dat ophaalt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het ophoudt bij zeventien mensen en zeven straten. De bewoners die nu al deelnemen zullen ook hun buren en andere bewoners aanspreken en warm maken voor de actie. Ze engageren zich ook om het thema in de belangstelling te houden.'

 

Tegenover hun inspanningen staat ook een beloning. Stad Gent ondersteunt de inspanningen met een bedrag tussen de 900 en 1.800euro. Daarmee kunnen ze iets organiseren in de buurt. Het is de achtste buurt waarmee dergelijk charter wordt afgesloten.

Balthazar vertelde ook dat binnenkort door Ivago 25mensen extra worden ingezet voor de reiniging van het openbaar domein. 'Een van de belangrijkste vragen van bewoners is of we de straat wat properder kunnen maken. Daarom lanceerden we vorig jaar het 35-puntenprogramma tegen zwerfvuil en sluikstorten. Er komen ook nieuwe regels en vanaf 1januari 2009 kunnen er sancties volgen tegen wie blikjes achterlaat of de straten bevuilt. Nachtwinkels en frietkramen zijn welkom in onze stad, maar ook zij en hun klanten moeten zich wel aan de regels houden.

 

Achteraf speelden The Ledebirds. Dat is een nieuwe band, die bestaat uit buurtbewoners en wordt geleid door de professionele muzikant en buurtbewoner Mattias Laga (Jaune Toujours, Wofo, Mec Yek). De band wil vooral op buurtactiviteiten in Ledeberg spelen.
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden