NIEUWE WIJK VOOR BELLEVUE (12/8/2008)

[ terug ]    

Nieuwe wijk voor Bellevue

Nieuwe wijk voor Bellevue in Ledeberg
Pakhuis fabriek blijft bewaard, 200 nieuwe woningen tussen Zuiderpoort en Schelde

 

 

Architect Axel Verbeke
met op de achtergrond het oude witte pakhuis van de fabriek D'Hooge dat bewaard blijft

 

De oude fabrieken van D'Hooge Industries, naast de Zuiderpoort in Ledeberg, worden verbouwd tot een woonwijk van ongeveer 200 woningen. Het pakhuis van de oude fabriek blijft bewaard. Over vier jaar moet de nieuwe wijk klaar zijn.

 

In de schaduw van de Zuiderpoort, het enorme kantoorgebouw naast de UCO-toren, ligt nog een woonwijk en een oude fabriek, Industries D'Hooge. Dit bedrijf, dat machines bouwde voor textiel, was en schoonmaak was de industriële trots van Ledeberg. Honderden mensen vonden er werk. Het in 1907 gestichte bedrijf sloot in de jaren negentig. Sindsdien staan de gebouwen leeg. Heel wat graffiti-spuiters vonden de weg naar het gebouw.

 

De wijk rond de UCO-toren en de Zuiderpoort wordt de Bellevuewijk genoemd. De groep Blijweert is de projectontwikkelaar. Voor de wijk, die wellicht 'De Bellevue Kaai' gaat heten, is een masterplan opgemaakt. Een verkavelingsvergunning is al toegestaan. De oppervlakte van het te ontwikkelen terrein, tussen de Gaston Crommenlaan, de Bellevuestraat en de Henry Jozef Reystraat is 27.500 vierkante meter. Naast de nieuw te bouwen wijk ligt er al een tuinwijk.

'De ligging is heel goed, vlakbij de fly-over en de autosnelwegen, aan het groen en de Schelde en niet ver van het Sint-Pietersstation. Langs de Schelde komen fietspaden. Over de Schelde komt een fiets- en voetgangersbrug. Je zit daar wel met een schaalprobleem, door die enorme Zuiderpoort', zegt architect Axel Verbeke van architectenbureau A Verbeke.

'In plaats van die plek vol te bouwen willen we daar een echte wijk creëren. We werken met acht van elkaar losstaande woonblokken. De hoogtes variëren van 9 tot 15 meter hoog. Binnenin creëren we een stadsplein. Voetgangers en fietsers moeten langs verscheidene kanten passage hebben. Ook voorzien we in twee parkings (144 en 83 plaatsen) onder de grond voor de bewoners. We plannen ook voor elk bouwblok een fietsenstalling. Van de oude fabriek wordt het Manchestergebouw bewaard, de getuige van het industriële verleden. Dit gebouw, met prachtige spanten, moet het kloppend hart worden voor de omgeving.Wij willen dat de wijk een groen, rustig imago krijgt.'

 

De projectontwikkelaar dient eerst een bouwaanvraag in voor het oude fabrieksgebouw. De restauratie kan dan volgend jaar worden aangepakt.'

Omdat het over een project met ruim 50 woningen gaat zijn de plannenmakers ook verplicht om sociale huisvesting te creëren. Die komt in de Gaston Crommenlaan.
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden