LEDEBERGSE EREDEKEN EN OLIEBOLLENBARON ABEL OVERLEDEN (17/04/2006)

[ terug ]    

De geliefde eredeken Abel werd 94 jaar

 

De Gentse oliebollenbaron Edmond Van den Berghe, alom bekend als Abel, is maandagavond 17 april 2006 op 94-jarige leeftijd overleden. Het kleine mannetje met het snorretje, de witte jas en de bakkersmuts was een levende legende.

 

Generaties Gentenaars hebben bij het smoutebollenkraam van meneer Abel in de rij gestaan.

Het stond in de sterren geschreven dat de kleine Edmond een foorwerker zou worden: op zijn zevende stond hij al op de carrousel van zijn tien jaar oudere zus en op zijn twintigste trouwde hij met de dochter van foorkramer Abel, die als sinds 1880 een oliebollenkraam uitbaatte. Jaren later werd Edmond zelf meneer Abel , want weinigen kenden nog zijn echte familienaam.

De voorbije halve eeuw groeide Abel uit tot een van de volksfiguren die de Vlaamse kermissen kleurden. Voor tienduizenden Gentenaars was een uitstap naar de kermis niet af zonder een bezoek aan Abel. Terwijl ze op hun oliebollen, galetten, crème glacée of frieten wachtten, genoten ze van het interieur van zijn kraam - met schitterende spiegels en tierlantijntjes - en vergaapten ze zich aan de kunsten van Abel.

 

Abel was een schalkse levensgenieter. Een man die altijd piekfijn gekleed liep, zowel in zijn oliebollenkraam - met zijn hagelwitte jas en koksmuts - als daarbuiten, wanneer hij met de collega's een kaartje legde in het Gentse forainscafé De Kroon of op de kermis in Deinze, Zottegem, Zwijnaarde, Drongen. Dan kom je hem steevast herkennen aan zijn onafscheidelijke strooien hoed, zijn wandelstok en een dikke sigaar.

 

Abel was jarenlang voorzitter van de Belgische Foorreizigersfederatie en in zijn thuishaven Ledeberg werd hij meermaals geëerd als een - letterlijk - grote meneer: de carnavalsorde van de Boterlekkers bouwde een reus naar zijn beeltenis en tien jaar geleden werd hij aangesteld als eredeken van zijn geboortedorp.

Zaterdag 22 april 2006 om 10.30 uur wordt hij in zijn geboortedorp Ledeberg begraven.




 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden