GROOTSCHEEPSE WERKEN AAN SINT-LIEVENSPOORT - LEDEBERG BINNENRIJDEN WORDT MOEILIJK (28/02/2005)

[ terug ]    

Het buurtcentrum Ledeberg heeft vanaf nu een gloednieuw onderdak. Het voormalig winkelpand in de Langestraat heeft plaats gemaakt voor een nieuw, fris gebouw. Kortom, de ideale plaats om een gezellige nieuwjaarsreceptie te organiseren.


Toen het buurtcentrum Ledeberg een tiental jaren geleden tot leven kwam, kreeg het onderdak in een oud winkelpand in de Langestraat. met een minimum aan middelen werd het pand omgetoverd tot een polyvalente zaal, die echter al snel te klein bleek te zijn voor een goede uitbouw van activiteiten.

Toen het aanpalende pand te koop werd aangeboden, was het Gentse stadsbestuur er dan ook als de kippen bij om het op te kopen. Het architectenbureau CAAN architecten werd ingeschakeld om van de twee gebouwen één nieuw buurtcentrum te maken. Het buurtwerk Ledeberg werd in tussentijd ondergebracht in Gentbrugge.

Logische opbouw

 

Carla Degryse van CAAN architecten: "Het concept was heel duidelijk. We gingen ons baseren op het vroegere buurtcentrum, maar we moesten het geheel wat logischer opbouwen. Van het voormalige buurthuis is enkel de voorbouw met burelen van de buurtwerkers behouden en volledig ontmanteld. De achterbouw en het aanpalend winkelpand zijn helemaal gesloopt om een nieuwe ruime polyvalente zaal te kunnen bouwen. De zaal is nu met een mobiele akoestische wand perfect op te splitsen in twee delen, waarbij elke zaal beschikt over een eigen keuken." "Het centrum werkt nu ook met een energiebesparend verluchtingssysteem. Er kunnen 120 mensen in de zaal en dan is het belangrijk dat men geen verstikt gevoel krijgt.

 

De totale kosten worden geraamd op 820.000 euro, sloopwerken en nieuwbouw inbegrepen. Daarbij komt nog dat we de twee bestaande appartementen boven het centrum hebben gerenoveerd en een derde hebben gebouwd, zodat die kunnen verhuurd worden door de sociale huisvesting." besluit de architecte.


Wat vindt de buurtwerkster Linda De Temmerman van haar nieuwe werkplaats? "We hebben toch ongeveer anderhalf jaar vanuit Gentbrugge moeten werken en ik ben natuurlijk heel opgelucht om terug in de Langestraat te kunnen werken. Het gebouw vind ik bovendien prachtig. De huidige kantoren liggen, tegenover vroeger, vooraan in het centrum en worden omringd door glazen wanden, zodat er geen enkel moment een gevoel van geslotenheid kan leven. Hopelijk zullen veel organisaties de zaal huren."


In april wordt het buurtcentrum officieel geopend. Schepen van Sociale Zaken en Huisvesting Martine De Regge (SP.A) zal alvast opnieuw van de partij zijn. "Ik vind dit project uiterst geslaagd. Er kan opnieuw vanuit Ledeberg zelf worden gewerkt om de spontane contacten in de wijk te stimuleren. Dat moet Ledeberg op de kaart zetten", aldus De Regge.

 
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden