LEDEBERGSE TRIPEL

[ terug ]    

Ledebergse Tripel

 

 

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Gentse dekenijen houdt Dekenij Ledeberg vzw een eigen bier boven de doopvont. Dit populaire gerstenat is een pittig blond bier met 6 % alcoholgehalte gebrouwen door Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde.

Hiermee is voor het eerst in de geschiedenis van Ledeberg een eigen en authentiek Ledebergs bier een feit. De Ledebergse Tripel werd door de geestelijke vader van het bier, deken Nick Caufriez, onder massale belangstelling officieel voorgesteld op vrijdag 5 september 2003 in het dienstencentrum van Ledeberg. Schepen van Feestelijkheden Daniël Termont aanvaardde het peterschap, Miss Belgian Beauty 2001 Eveline Hoste aanvaardde het meterschap. Schepen Termont verklaarde als gerenommeerd bierliefhebber trots te zijn dit peterschap te mogen waarnemen en een waardig ambassadeur te zijn. Eveline Hoste beloofde na het proeven van dit Ledebergs bier een ware bierdrinkster te worden...

De Ledebergse Tripel is een authentiek bier, blond, met nagisting op de fles, het is vrij vol van smaak, pittig eigenlijk, met een aangenaam hopboeket. Dit bier is het ganse jaar door verkrijgbaar in diverse Ledebergse en Gentse cafés en te koop bij verschillende dranken verkooppunten (zie adressen hieronder).

 

Meter Eveline Hoste, geestelijke vader Nick Caufriez,

Theresa Deroose (Brouwerij Van Steenberge) en peter Daniël Termont

 

De Ledebergse Tripel is exclusief te koop bij :

VDB Drinks - Guido Gezellestraat 18 - 9050 Ledeberg
Tel.: 09 231 03 07

 

 

De Ledebergse Tripel is te verkrijgen in volgende cafés :

 

Prestige (Brusselsesteenweg 444 - Ledeberg)
Bristol (Hundelgemsesteenweg 173 - Ledeberg)
Britannia (Hoveniersstraat 29 - Ledeberg)
Centrum voor Senioren De Vijvers (Walstraat 1 - Ledeberg)

Century (Hoveniersstraat 82 - Ledeberg)
Clubhuis voor Senioren Ledeberg (Hundelgemsesteenweg 2 A - Ledeberg)
Feestzaal Dienstencentrum Ledeberg (Ledebergplein 34 - Ledeberg)
Moriaan (Moriaanstraat 39 - Ledeberg)
Norbe (A. Van Lokerentraat 18 - Ledeberg)
Rodenbach (Ledebergplein 20 - Ledeberg)
Parochiaal Centrum Ledeberg (Ledebergplein 21 - Ledeberg)

 

Koop het originele en unieke bierglas Ledebergse Tripel

Het originele bierglas Ledebergse Tripel is te verkrijgen bij :

Dekenij Ledeberg vzw - August Van Lokerenstraat 62 - 9050 Ledeberg - Tel.: 0479 444 999

 

Cursief Ledebergse Tripel door Machar Van Geyt


Als man die cafés nog nooit als ijzerwinkels heeft bekeken, juich ik iedere biergeboorte kinderlijk verblijd toe, gebukt onder het droeve besef dat bier in sommige middens een kwalijke reputatie heeft. Vooral door het vrouwvolk wordt de drank gezien als een duivels middel dat door ongeremd gebruik de lieve huisvrede bezwaart. Bij iedere geboorte horen een peter en een meter en in het specifieke biergeval worden die geacht notoire hijsers te zijn. Lieden, die bij wijze van spreken meer aan de tapkast hangen dan ze in het echtelijk bed liggen en bij wie de verbannen smaak van cola of waterspul slechts tijdens sporadische nachtmerries de kop opsteekt. Gewezen burgemeester Temmerman, zelf oud-Ledebergenaar, zal dus nooit in aanmerking komen. Ook het biermeterschap is allerminst een sinecure, want het brave schaap moet zowel over een ruim keelgat beschikken, als voldoen aan schoonheidsvereisten. Dat type vrouw heet een vergiftigd cadeau te zijn. Ongetwijfeld zullen na enkele glazen Ledebergse Tripel verhitte discussies oplaaien tussen specialisten en pseudo-kenners. Er zal voluit worden gedebatteerd over het verschil tussen abdij- en trappistenbier en ook de vraag of we hier te maken hebben met een etikettenbier of een puur nieuw brouwsel komt dan onvermijdelijk aan de orde. Zelf ooit peter geweest zijnde van het Oliver Twist-bier, hoop ik voor de initiatiefnemende dekenijmensen dat deze Tripel bijkomend leven in de brouwerij zal brengen. Het gouden vocht moge, net als Abels oliebollen, de Tierenteyn-mosterd en de vis van de baardige Meersschaut, nog héél lang over de tong van vele levensgenieters glijden. Om zowel ziel als lichaam in lichte verrukking te benevelen tot ver buiten de Ledebergse grenzen. Het zou immers leuk zijn dat de Tripel tot in Peking, Moscou, Bagdad en Washington zou worden gedronken. In een dolle wereld waar een bier met de naam Bush bestaat, moet zeker ruimte zijn voor een Ledebergse Tripel die geen oorlog, maar vrede brengt. Schol dierbare vrienden en buren.

Machar Van Geyt

 

 
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden