Ledebergse eredeken Machar Van Geyt overleden

[ terug ]    

In Gent is Machar Van Geyt onverwacht overleden. Machar was een rasecht Gentenaar, eredeken van Ledeberg en bekend van zijn gedichten en cursiefjes, maar ook als acteur en imitator oogstte hij in zijn jongere jaren veel lof. Machar werd in december 71, en kreeg af te rekenen met hartproblemen.

 

Machar Van Geyt was afkomstig uit Gentbrugge, verkaste op zijn tiende naar Ledeberg, en bracht zijn volwassen leven door aan de Coupure. Hij is dus nooit uit Gent weggeweest. Hij had een administratieve job bij het OCMW, maar was van 1995 tot 1999 ook terug te vinden op het stadhuis, toen hij op het kabinet van Jaak De Poorter werkte, toen schepen van feesten en sport. Daarnaast was hij ook actief in de journalistiek, onder meer voor het Zondagsblad en tijdschriften als Blik en De Dulle Draak.

 

Maar Van Geyt was vooral bekend als acteur en auteur. Bij de Ledebergse toneelstudio Achilles Mussche acteerde hij in 1978 in Groenten uit Balen van Walter van den Broeck In 1981 schreef hij zelf een toneelstuk, ‘Beslag op loon’. Ook Monologen behoorden tot zijn repertoire, en hij schreef zelfs liedjes. Er werden twee cd’s met zijn nummers uitgebracht.

 

Maar wat hem het meest bezig hield, was schrijven. Cursiefjes over het Gentse leven vloeiden vlotjes uit zijn pen. In 1988 publiceerde hij zijn eerste bundel, waarna er nog vier volgden. In 2003 bracht hij een cd uit waarop hij voorlas uit eigen werk. Ook op de Gentse Feesten was hij een graag geziene en vaste gast.

 

Machar sukkelde met zijn gezondheid en kwam de laatste jaren minder buiten. Op het jaarlijkse evenement van ‘De mooiste Gentse nieuwjaarsgroet’ bracht hij wel steevast een zelf geschreven stuk. Ook afgelopen januari was hij er nog bij.

Machar was heel graag gezien in Ledeberg, de gemeente die hij steeds een warm hart heeft toegedragen. Hij wilde de band met zijn geliefde gemeente Ledeberg niet doorknippen ondanks dat hij er niet meer woonde en aanvaardde met volle goesting het ambt van eredeken van Ledeberg. Hij schreef onder meer het cursiefje van de Ledebergse Tripel dat op CD werd uitgebracht, speelde Sinterklaas, organiseerde diverse aperitiefgesprekken in de Sfeertent tijdens de Ledebergse Feesten.

 

Wijlen burgemeester Gilbert Temmerman en Will Ferdy waren enkele van zijn gasten. Machar kwam ook elk jaar naar de Ledebergse Feesten om te genieten in "zijn" Ledeberg en om iedereen een hart onder de riem te steken. Lieve vriend Machar, we gaan je hard missen!

 

Er wordt afscheid genomen van Machar Van Geyt op zaterdag 16 februari 2019 om 9 uur in het crematorium van Lochristi.

 
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden