Kinderfestival met voortraject 'Vergeten groenten, vergeten verhalen'

[ terug ]    

Kinderfestival Wilde Mannen Woeste Wijven start met voortrtraject
'Vergeten groenten, vergeten verhalen'

 

Begin oktober zijn kinderen opnieuw de baas in de stad. De tweede editie van het kinderfestival Wilde Mannen Woeste Wijven wordt nog groter en breder dan de eerste in 2014. Opvallend: op het eind van dit schooljaar zijn Gentse kinderen al bezig met iets wat pas volgend schooljaar zijn beslag krijgt. Het festival wordt maatschappelijk geëngageerder. Geen ludieke zoektocht naar het hart van de stad, maar een denkoefening over verschillen en tegenstrijdigheden, opgehangen aan thema’s als landbouw en economie. Op kindermaat, uiteraard.

 

 

Meer kleur

“Net omdat wij met ons festival graag de stad willen veranderen, stellen we geen curator aan. Hoe meer ideeën uit de onderbuik van de stad komen, hoe liever we het hebben”, weet Marieke De Munck, medebezieler van het festival. In 2014 was Wilde Mannen Woeste Wijven (WMWW) ongewild vrij ‘blank’. Voor deze editie willen 4Hoog, Circa, Kopergietery en Studio Orka specifiek op zoek naar wat meer kleur. “De culturen die in Gent aanwezig zijn, kunnen ons festival alleen maar verrijken.”

 

In plaats van een curator kiest het WMWW-team voor een systeem met ‘voortrajecten’: kinderen werken met hun klas naar iets toe, dat dan tijdens het festival ook zichtbaar wordt gemaakt. Een van die voortrajecten, ‘Vergeten Groenten, Vergeten Verhalen’ werd deze week voorgesteld in woon-zorgcentrum De Vijvers in Ledeberg. Twee klasjes vijfdejaars van het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Ledeberg werden er eind april aan een bewoner gekoppeld en luisterden toen naar huis-,

tuin- en keukengewoontes van lang voor hun tijd. Van de negentigjarige Valentin bijvoorbeeld, die tijdens de oorlog bonnen spaarde om een pot confituur te kunnen kopen. Of van de 73-jarige Hubert, die maar niet genoeg kon krijgen van de spitskool uit eigen tuin. De leerlingen schreven er een opstel over. Al hun verhalen worden tijdens Wilde Mannen Woeste Wijven in serres in de stad opgehangen, en misschien ook nagespeeld door acteurs. “Onze leerlingen hadden nog niet van Wilde Mannen Woeste Wijven gehoord” , zegt Magali Degroote, brugfiguur van het Onze-Lieve-Vrouwcollege. “Nu ze zelf betrokken zijn, is hun nieuwsgierigheid wel geprikkeld. Fijn, want projecten als deze verbreden hun wereld.”

 

Eigen munt

Een ander voortraject is bijvoorbeeld ‘Cash Crash’, waarbij leerlingen van De Kleurdoos in Ledeberg zelf bankbiljetten zullen leren drukken. Diezelfde school zal in september ook experimenteren met de Woesterling, een nieuwe en speciaal voor het festival in het leven geroepen munteenheid. Wie iets goed doet voor een ander kind kan dergelijke Woesterlingen verdienen. Tijdens het festival zullen kinderen met de munt dan bijvoorbeeld een pannenkoek kunnen kopen.




 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden