POLITIE VAN LEDEBERG KRIJGT NIEUW COMMISSARIAAT (5/12/2007

[ terug ]    

Politie van Ledeberg krijgt nieuw commissariaat

 

 

De verantwoordelijken van de diverse diensten van Dienstencentrum Ledeberg
met schepenen Peeters en Decaluwe

 

Begin 2008 begint de complete renovatie van het dienstencentrum op het Ledebergplein. De dienst Bevolking, het politiebureau en de oude feestzaal worden helemaal opgeknapt. En als er in 2010 nog geld over is, krijgt de voorgevel nog een glazen luifel als toetje.

Schepen van Financiën Christophe Peeters en schepen van Cultuur Lieven Decaluwe verkondigden fier dat de stad alle kosten zal dragen. Die worden begroot op 7,5 miljoen euro. 'Het gaat hier toch om één van de meest prestigieuze gebouwen van Ledeberg', zei Peeters.

Voor die som wil de Gentse architect Jan De Vylder een energiebesparend en duurzaam concept uitwerken dat voor alle gehuisveste diensten een aangenamer werkomgeving zal creëeren. Meest gedurfd is de verhuizing van de politiekantoren naar de zolder, al mag dat woord niet worden gebruikt. De Vylder: 'De politie, die nu in een soort chirolokalen huist, krijgt een heus arendsnest met uitzicht over het Ledebergplein.'

 

De politie hoopt dat de temperaturen in de zomer onder het dak draaglijk zullen zijn. De architect heeft alvast een goed verlucht landschapsbureau uitgetekend onder een speels kreukeldak dat vooral van op de binnenkoer zal te bewonderen zijn.

De balie en kantoren van de dienst Bevolking 'die echt niet meer van deze tijd zijn', zullen gemoderniseerd worden en er komen verschillende aparte ingangen van op de straat naar het gebouw.

 

Ingeduffeld

 

Ook de feestzaal op de eerste verdieping wordt grondig onder handen genomen. Het gebouw - waarin eind november nog zonder verwarming een stuk werd opgevoerd voor flink ingeduffelde kijkers - krijgt een brandveilig plafond en de houten vloer die niet stabieler is dan die van een gewone woning wordt verstevigd om zelfs uit de bol gaande carnavalisten te kunnen opvangen. In de feestzaal wordt het podium van richting veranderd en er komt een klein foyer in de halfronde uitstulping. De fraaie trouwzaal en het vroegere vredegerecht worden receptieve ruimten die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. En de kelderverdieping zal worden omgebouwd tot archief voor de verschillende diensten. In het ondergrondse cachot komt een publiek toilet.

 

Vanaf volgend voorjaar moet voor de verschillende diensten een tijdelijk onderkomen worden gezocht. Voor de meeste culturele verenigingen die de feestzaal gebruiken is er al een oplossing. Voor de politie wordt er nog een gezocht.

'Misschien verhuizen we voor een tijd naar het politiekantoor van Gentbrugge', zegt commissaris Bart Tant. 'Maar we willen zeker een aanspreekpunt behouden in Ledeberg. We hadden gedacht aan een container op het Ledebergplein, maar wat moeten we dan doen als er markt is? Misschien moeten we er ook frieten verkopen (lacht) ?'
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden