MASSAAL PROTEST TEGEN SLUITING POSTKANTOOR LEDEBERG (12/1/2007)

[ terug ]    

Massaal protest tegen sluiting postkantoor Ledeberg

 

 

Ledebergse verenigingen (gesteunt door de Ledebergse bevolking)
verzetten zich tegen sluiting postkantoor Ledeberg

 

Enkele leden van Ledebergse verenigingen verzetten zich tegen de plannen om het postkantoor in de Langestraat in Ledeberg te sluiten. ,,Dat kan niet in zo'n dichtbevolkte buurt'', zeggen ze. Gans Ledeberg reageert geschokt en ondersteunt het initiatief.

 

Het Ledebergse postkantoor in de Langestraat 50 is één van de zes kantoren die De Post sluit in Gent. Het gaat om de kantoren van Ledeberg-Centrum, de Nieuwe Beestenmarkt, de Sint-Simonstraat in Gentbrugge, het UZ, het Van Beverenplein en de Muide. In de plaats komen zeven PostPunten in winkels. In Ledeberg is dat de Delhaize. Die PostPunten zouden 85 procent van de diensten van een postkantoor aanbieden. Dit betekent dat Ledeberg geen postkantoor meer zal hebben waadoor 14.500 inwoners aangewezen zijn op het postkantoor van Gentbrugge, gelegen op de Brusselsesteenweg.

Franklin Tombeur, Patrick Van Damme, Nick Caufriez en enkele andere mensen van Ledebergse verenigingen hebben een actie opgestart tegen die plannen. Er is een petitieactie, een raamaffiche en er volgen mogelijk ludieke acties. ,,De sluiting van het postkantoor Ledeberg staat haaks op de plannen van het stadsbestuur om onze dichtbevolkte buurt te herwaarderen. Dit lijkt ons een moeilijk te verantwoorden ,,Brusselse'' beslissing'', stellen ze.

 

,,In Brussel denken ze dat alles is opgelost door twee gemeenten een zelfde postnummer te geven en dan ook maar meteen een postkantoor te sluiten. Aan die beleidsverantwoordelijken moet wellicht duidelijk worden gemaakt dat Ledeberg niet dezelfde gemeente is als Gentbrugge, hoewel het postnummer hetzelfde is'', zeggen Tombeur en Van Damme.

 

Gebrek aan privacy

 

Zij wijzen erop dat er in het Ledebergse postkantoor vaak lange rijen staan, ook door de vermindering van de openingsuren. ,,De behoefte aan zo'n kantoor is zeker groot genoeg. Je moet ook weten dat een flink deel van de Ledebergse bevolking bestaat uit senioren. Dat zijn minder mobiele mensen die zich dan voor enkele postverrichtingen tot het veraf gelegen kantoor aan de andere kant van de gevaarlijke Brusselsesteenweg moeten begeven. Veel van die oudere mensen doen ook voor geldverrichtingen nog een beroep op De Post. Dit lijkt ons een asociale maatregel.''

 

Zij vinden de uitbouw van een PostPunt in Delhaize geen volwaardig alternatief. ,,Daar kunnen alleen eenvoudige verrichtingen gebeuren en er is een gebrek aan privacy.'' Ondertussen zijn maar liefst 6000 raamaffiches de deur uitgegaan en loopt de petitieactie heel vlot. U kan er niet meer naast kijken: gans Ledeberg hangt vol met affiches tegen de sluiting van het postkantoor. Het is duidelijk dat de Ledebergenaren zich niet bij de Brusselse beslissing neerleggen en er alles voor over hebben om de sluiting te verhinderen.
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden