KANJER VAN EEN VIS IN LEDEBERG (14/06/2006)

[ terug ]    

Guido Meersschaut heeft grootste heilbot van Europa

 

Bij vishandel Meersschaut in Ledeberg zijn ze een en ander gewoon, maar de heilbot van 290 kilo en een lengte van 2,70 meter die ze dinsdagmorgen binnenkregen, is echt een reus. Toen hij de gigant zag, werd zelfs oude rot in het vak Guido Meersschaut er stil van. Hij kocht de vis van de Antwerpse groothandelaar Verbiest. ,,Ik kreeg al een telefoontje uit Noorwegen, om de kop terug te sturen. Biologen willen hem onderzoeken'', vertelt hij.

 

Deze heilbot is de tweede zwaarste heilbot die ooit in Noorwegen werd gevangen. Vijftig jaar geleden werd daar een exemplaar van 320 kilo bovengehaald, maar heilbot van dat kaliber is zeer uitzonderlijk. De vis zou meer dan 50 jaar oud zijn.

 

De vis werd vorige week in de nacht van woensdag op donderdag gevangen door een 62-jarige Noorse visser uit het vissersdorpje Stamsund in het Noorden van Noorwegen. In die streek zijn het allemaal kleine vissers. De man was alleen aan boord van zijn boot die amper 12 meter lang is. Hij kreeg zijn net niet meer omhoog. Hij dacht eerst dat het vast zat, maar zag toen dat er een reusachtige heilbot in zat. Omdat het dier te zwaar was, bond hij het met een touw vast aan zijn boot. Op de kade kwam er een kraan aan te pas om het beest boven te halen.

De Antwerpse groothandelaar Peter Verbiest kreeg een telefoontje van zijn leverancier uit Tromso, Noorwegen. ,,Waarmee we uitstekende relaties hebben. Ik contacteerde daarop Guido Meersschaut, omdat hij zijn vak kent en wel weg weet met zulk beest'', zegt Verbiest.

 

In de koelkamer

Meersschaut hapte onmiddellijk toe en kocht de vis voor ongeveer 3.000 euro. Maandagmorgen, na een rit van twee dagen, arriveerde de gigant in Antwerpen. Dinsdagmorgen werd hij bij Meersschaut geleverd. Hij had alle moeite om het beest in zijn koelkamer te krijgen. Later op de dag begon hij de vis te versnijden. Een deel is al verkocht aan restaurant Hof van Oranje in Balegem. Uit het beest kan hij 120 kilo filet halen.

 

Meersschaut: ,,Nu is hij op zijn best. Na de vangst moeten eerst 48 uur voorbijgaan, vooraleer de lijkstijfheid verdwenen is. Je moet hem lichtjes grillen, zoals zalm, dan is hij het lekkerst.''

Heilbot is heel gezonde vis, omdat er veel gezonde vetten en eiwitten in zitten. ,,Dit soort kaliber zwemt op 2.000 meter diepte in de oceaan. Het is zeer ongewoon dat ze worden gevangen. Meestal wegen ze vijf tot maximum 20 kilo.'' Meersschaut stipt aan dat er ook al veel heilbot wordt gekweekt op maat van grootwarenhuizen en de cosmetica-industrie.

Hoe komt het dat Noorwegen de vis heeft laten gaan? ,,De commerce is rapper dan de wetenschap.

 

Wij beginnen om 4 uur 's morgens, zij om 9 uur'', grapt Meersschaut. ,,Je hebt daar veel piepkleine, pittoreske haventjes. De groothandelaars halen daar 's nachts de vis op. Zij weten dat Verbiest en Meersschaut daarin geïnteresseerd zijn.''
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden