HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ SCHELDEVALLEI HEEFT GROOTSE PLANNEN (06/04/2006)

[ terug ]    

 

4,2 miljoen voor renovatie van kwart sociale woningen in Ledeberg

 

Sociale huisvestingsmaatschappij Scheldevallei renoveert dit en volgend jaar meer dan een kwart van haar woningen. De maatschappij trekt 4,2 miljoen euro uit om 360 huizen en appartementen op te knappen. ,,Onze woningen zijn vooral gebouwd in de jaren zestig en zeventig. De renovatie is broodnodig'', zegt Rudy Coddens, voorzitter van Scheldevallei.

Scheldevallei is een van de kleinere sociale huisvestingsmaatschappijen in Gent, maar beschikt toch over ruim 1.200 woningen, hoofdzakelijk in Ledeberg en Gentbrugge. Veel van die huizen en appartementen zijn ondertussen dertig tot veertig jaar oud en zijn dringend aan een opfrisbeurt toe.

 

,,Wij hebben een inventaris gemaakt van wat allemaal nodig was'', zegt Coddens. ,,Na gesprekken met de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij hebben wij de nodige middelen gekregen voor ons investeringsprogramma. In totaal gaat het om 4,2 miljoen euro.''

Het grootste project zijn de drie appartementsblokken op het Centrumplein in Ledeberg. Door betonrot vallen brokken steen van de gebouwen. De onmiddellijke omgeving is al meer dan een jaar afgezet met hekwerk. Het beton wordt vernieuwd en krijgt een beschermingslaag. In alle appartement wordt dubbel glas geplaatst.

 

Kunnen besparen

,,Dat zal natuurlijk voor hinder zorgen, maar dat nemen wij er graag bij'', zeggen bewoners Suzanne Van de Weghe, Françoise Vervaet en Hilda Teerlinck. ,,De appartementen zijn versleten. Door die ingrepen zullen wij een kwart kunnen besparen op onze verwarmingskosten.''

 

De vernieuwing van de ramen is volop aan de gang. De gevels worden binnen een maand onder handen genomen. De werken duren tot januari 2007 en zullen in totaal bijna 1.364.000 euro kosten.

Andere zware investeringen plant Scheldevallei in de Bellevuewijk, de appartementen aan Eindeke en de Meierij in Ledeberg. In Gentbrugge gaat het meeste geld naar de renovatie van de Vogelhoekwijk, maar zijn er ook plannen voor de sociale woningen in de Steenbekestraat en de Mercierlaan, in de Van Biesbroeckstraat en de De Guchteneerestraat.

 

Op termijn wil de sociale huisvestingsmaatschappij haar patrimonium uitbreiden. Het heeft daarvoor onder meer gronden gekocht tussen de Mercierlaan en de Werkhuizenstraat. Coddens: ,,Het is de bedoeling om ons aantal woningen geleidelijk op te drijven naar 1.500.''
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden