LEDEBERG HEEFT ER EEN NIEUWE REUS BIJ: LEO MARTIN (25/02/2006)

[ terug ]    

Leo Martin is 6de actieve reus van Ledeberg

 

Reus Leo Martin met meter Mariette Huylebroeck en peter Koen Crucke

Carnavalsvereniging de Rembrandtvrienden is springlevend! Deze Ledebergse carnavallisten huldigen op hun eigen manier een beroemde Gentenaar. Na figuren zoals Abel (van carnavalsvereniging de Boterlekkers), Koen Crucke (van Dekenij Ledeberg) en Romain De Coninck (van carnavalsvereniging Zieverstroatse) was het deze keer de beurt aan Leo Martin, Gentenaar in hart en nieren. Leo was getrouwd met Mariette Huylebroeck, een geboren en getogen Ledebergse, en stierf na een slepende ziekte in 1993 te Sint-Amandsberg. De weduwe van Leo Martin was diep ontroerd toen ze als meter in aanwezigheid van peter Koen Crucke en schepen van Burgerlijke Stand Catharina Segers haar Leo mocht voorstellen. Mariette Huylebroeck: “Leo was een groot muzikant en acteur, ik ben echt blij dat hij nu verder leeft als een grote reus”.

 

Tussen het publiek zat onopvallend oud schepen en eredeken Jaak De Poorter, als geen ander thuis in Ledeberg. Jaak De Poorter was destijds peter van de reus Dutske, mascotte van carnavalsvereniging Dutsenclub, die symbool staat voor de eenvoudige Ledebergse volksmens. Toen reus Abel, de mascotte van carnavalsvereniging de Boterlekkers, in 1990 gedoopt werd door schepen Noël Bouquet was dat ook in aanwezigheid van Jaak De Poorter. Abel was namelijk geboren in de Edward Blaesstraat in het huis waar later ook eredeken Jaak De Poorter woonde.En toen reus Koen Crucke van Dekenij Ledeberg op 6 september 1996 gedoopt werd in het dienstencentrum te Ledeberg was het Jaak De Poorter die peter van dienst was.

 

Het mag gezegd worden dat Koen Crucke trots is om op zijn beurt peter te zijn. Koen heeft zijn filmcarrière voor een deel aan Leo Martin te danken. Koen Crucke:”Het hele filmgebeuren werd destijds door Antwerpen gedomineerd. Het was aan de volharding van Leo te danken dat men ook voor Gentenaars koos. Deze volharding was het na een mooie loopbaan in de Gentse opera het begin van mijn filmcarrière”.


Reus Leo Martin zal voor de eerste maal aan het grote publiek voorgesteld worden op de carnavalstoet van Ledeberg. De gezelligste, grootste en mooiste stoet van Gent! Het programma van Carnaval Ledeberg dat binnenkort van start gaat is te vinden op deze website.
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden