NIEUW COMPLEX ZUIDERPOORT - LEDEBERG AL HALF VERHUURD (25/08/2004)

[ terug ]    

Ruim de helft van de Zuiderpoort, het enorme nieuwe kantoorgebouw naast de UCO-toren in Ledeberg, is al verhuurd. Tegen het voorjaar van 2005 zullen heel wat diensten van de Federale Overheidsdienst Financiën die nu her en der over de stad verspreid liggen er hun intrek nemen.

De Federale Overheidsdienst Financiën alsook het Federaal Voedselagentschap en de Regie der Gebouwen huren niet minder dan 30.000 vierkante meter in de Zuiderpoort. Het hele kantoorgebouw bevat 63.215 vierkante meter vloeroppervlakte. Het gaat om het grootste kantorenproject dat in Gent is gebouwd. De oplevering is voor binnenkort. Er is zelfs al een bedrijf gevestigd, terwijl de afwerking nog bezig is en de wegen nog moeten gerealiseerd worden. Het planafdrukbedrijf De Nobele nam al zijn intrek op een gelijkvloerse verdieping. Daarnaast zijn nog enkele privé-huurders vastgelegd. Zij huren ongeveer 5.000m2. Maar de overheid is de grote huurder.
De bouw begon in juni 2002. Vandaag heeft de beeldbepalende UCO-toren gezelschap gekregen van twee broertjes, torens van ongeveer 54 meter hoog of net twee meter kleiner dan het UCO-gebouw. Het gaat om een investering van 100 miljoen euro. In de kantoren kunnen en 2.500 werknemers terecht.
Belim bouwteam en vooral Bank en Verzekeringsmaatschappij Mercator zijn de grote investeerders. Voor de architectuur tekenden Ferre Verbaenen en Xavier Donck & Partners. De UCO-toren staat leeg en is te huur. Onder het gebouw zit een ondergrondse parkeergarage waar plaats is voor 1.408 wagens.

Fietsers


Er komt ook een voetgangers- en fietsersbrug over de Schelde, richting Filips De Goedekaai, fietsers zullen zelfs door het gebouw kunnen fietsen. Voor het gebouw komt een rotonde. "Het Zuiderpoort Office Park mag als een succes worden beschouwd, aangezien al meer dan de helft werd verhuurd en nog interesse is van diverse bedrijven. In tegenstelling tot vorig jaar, toen nog geen 20.000 vierkante meter kantoorruimte werd opgenomen, neemt in 2004 het vertrouwen bij de dienstverlenende bedrijven weer toe", zegt Koen D'Hont van het Gentse vastgoedkantoor CREAS, een van de twee makelaars voor de Zuiderpoort. CREAS is actief in het segment van kantoren, winkels en op de industriemarkt."

Ambitieuze plannen


Enkele jaren geleden werd even over de grens van Gent in Merelbeke het kantorencomplex Axxes business park met 47.000m2 langs de E40 gebouwd. Dat werd in fasen gerealiseerd. Het is nog niet volledig klaar, omdat de bouwwerken op vraag worden afgestemd. In Gent is langs de Kortrijksesteenweg in St.- Denijs-Westrem, de bouw bezig van een kantoorproject Floralis met 14.000m2. Daarvan is ook al 10.000m2 opgenomen. Daarnaast zijn er ook nog ambitieuze plannen voor kantoorprojecten naast het Sint-Pietersstation (Koningin Fabiolalaan ) en Flanders Expo. Daarbij wordt door sommigen de vraag gesteld of het niet te veel wordt voor de Gentse kantoormarkt. Koen D'Hont is optimistisch. "Het toekomstig aanbod zal Gent in elk geval op de kaart plaatsen. Gent is natuurlijk goed gelegen en vormt de verbinding naar West-Vlaanderen voor Brusselse kantoren. Gent heeft vandaag een goed imago, niet in het minst door het bruisende culturele leven", stelt Koen D'Hondt.
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden