LEDEBERG KRIJGT INFOKIOSK (25/06/2004)

[ terug ]    

Om de digitale kloof kleiner te maken voor de Gentse burger, verschijnen er ten vroegste vanaf februari 2005 elektronische informatiezuilen in de stad. Op tien strategische plaatsen (waaronder het Ledebergplein) in de open lucht, zullen bezoekers informatie over de stadsdiensten en toeristische informatie kunnen raadplegen.

"We willen op eenvoudige manier toegang verlenen tot de stedelijke diensten", vertelt schepen van informatica Marina Hoornaert (SP.A). "De digitale infokiosken komen onder meer aan de stations Dampoort en Gent-Sint pieters, aan het Wilsonplein en naast het Belfort. Maar ook in de 19de eeuwse gordel, waar de digitale kloof het grootst is. De Brugse Poort, het Ledebergplein, Drongen en St.-Amandsberg krijgen allemaal een infokiosk. Het proefproject telt in eerste instantie tien kiosken, na evaluatie kunnen er meer bijkomen." De informatiezuilen zullen de klok rond consulteerbaar zijn.

 

Routeplan

Eind vorige maand werden in Brussel de eerste informatiezuilen in gebruik genomen, maar in Gent evolueerde het dossier moeizamer. "De hardware en de behuizing van de kiosken zijn bijna afgerond", zegt kabinetssecretaris Karl-Filip Coenegrachts. "De kiosken zullen vandalismebestendig en dus duurzaam zijn. Qua uitzicht zullen ze vergelijkbaar zijn met de Brusselse toestellen, maar er zal geen internettoegang beschikbaar zijn. Via het touchscreen kan stedelijke informatie opgevraagd en zijn interactieve diensten toegankelijk. De gebruiker zal bijvoorbeeld een routeplan kunnen aanvragen en afdrukken. Een printer en elektronische kaartlezer voor de nieuwe identiteitskaarten worden in de kiosk ingebouwd. Voor de software zijn we nog volop aan het uitkijken voor de geschikte interface."
De gemeenteraad bespreekt momenteel het contract over de implementatie van de informatiezuilen. De overeenkomst zal gesloten worden tussen de stad, de telematicapartner Digipolis en Clear Channel Belgium, die het contract op zak heeft rond informatieborden en straatmeubilair in Gent.




 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden