NIEUW TYPE URINOIR TE LEDEBERG (06/02/04)

[ terug ]    

Op het Ledebergplein mocht schepen van Openbare Werken Geert Versnick gisteren een nieuw urinoir inplassen. Het gaat om een eerste van 36, waarmee Gent het probleem van wildplassen wil aanpakken. Groen! toonde zich tijdens een korte actie pisnijdig omdat (volgens hen) bij de vernieuwing van het publiek sanitair de vrouwen vergeten worden.

 

Het urinoir naast de kerk op het Ledebergplein is van een volledig nieuw type. De piscine lijkt een beetje op een bushokje. De urinoirs in kunststof zijn geplaatst tegen een halfronde inoxplaat. Ze zijn zo opgesteld dat ze ook bruikbaar zijn voor kinderen. Het exemplaar in Ledeberg is één van de vier proefexemplaren. De andere staan op het Fratersplein, in de Manchesterstraat en aan de Rodetorenkaai.

"Tot 20 maart kan het publiek zijn mening kwijt over deze vier testurinoirs", zegt Versnick, "Zo kunnen wij nog bijsturen vooraleer wij overgaan tot de plaatsing van de 32 andere exemplaren.". Nog dit jaar moeten er veertien nieuwe urinoirs bijkomen, in 2005 nog eens 18. Het Gents stadsbestuur trekt daarvoor 566.500 euro uit.

 

De nieuwe urinoirs zijn de eerste verwezenlijking van een werkgroep die zich sinds 2002 over de vernieuwing van het Gents publiek sanitair buigt. Versnick: "Wij willen de hinder door wildplassen tegengaan."

Bij de inhuldiging van het nieuw urinoir op het Ledebergplein voerde Groen! een korte actie. "Er wordt niet geïnvesteerd in openbare toiletten voor vrouwen of personen met een handicap", zeggen Isabel Vertriest en Tine Heyse.

 

Versnick is het daar niet mee eens, "Voor hen was er al sanitair voorzien op het Wilson- en het Sint-Baafsplein. Nog niet zo lang geleden kwam er een op de Krijzeltand in Sint-Denijs-Westrem en het sanitair in het Groot Vleeshuis werd aangepast. Binnenkort komt er sanitair in de Drabstraat, in de nieuwe parkeergarages worden openbare toiletten geïntegreerd en ook voor de Oude Beestenmarkt zijn er plannen."
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden