LEERLINGEN ROEPEN OP TOT VERDRAAGZAAMHEID (17/11/2004)

[ terug ]    

"Wij zijn verplicht om elkaar te respecteren, zeker in een gemengde school." De leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Ledeberg stuurden van op het Ledebergplein hun boodschap de wijde wereld in. Voor de Internationale Dag van de Verdraagzaamheid lieten ze vierhonderd witte ballonnen op.

 

Het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Ledeberg is een multiculturele school. "Ongeveer twintig procent van onze leerlingen is van allochtone afkomst", vertelt directeur Dirk Flamant.

"De gebeurtenissen in Nederland, met de moord op Theo Van Gogh en de daaropvolgende aanslagen, gericht tegen de moslims, zijn ongetwijfeld een gespreksonderwerp op onze school. De leerlingen hebben daar vragen bij. Hoe kan een groep fanatiekelingen een hele gemeenschap zo negatief in het daglicht stellen?"

 

De leerlingen kregen tijdens de Internationale Dag van de Verdraagzaamheid de tijd om erover na te denken. Ze vormden een menselijke ketting tussen de school en het Ledebergplein en lieten daarna vierhonderd witte ballonnen op.

"Overal ter wereld zijn er conflicten. De mensen hebben geen tijd meer om over vrede te praten.", zegden Malika Tijara (vijfde jaar) en Tessa De Cock (vierde jaar). De twee meisjes vinden het belangrijk om over de culturen heen te werken. "Een multiculturele school heeft veel voordelen. Wij leren respect op te brengen voor elkanders cultuur. Natuurlijk zijn er bij ons ook conflicten, maar die praten wij uit. Wij zien elkaar elke dag. Dan ben je verplicht om elkaar te respecteren. Uit elkaars fouten kunnen wij altijd leren."

 

In de namiddag hielde de leerlingen nog een vriendschapsfuif met wereldmuziek.
Dirk Flamant:"Wij hopen dat ons signaal wordt opgevangen en dat de mensen iets verdraagzamer worden."
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden