NIEUWBOUW POGANO KOMT I.P.V. KANKERVLEK (18/10/2004)

[ terug ]    

    

 

Eind oktober gaan de verkrotte panden tussen de Hundelgemsesteenweg, de Franse Vaart en de Bisschopstraat in Ledeberg tegen de vlakte. Die gebouwen waren al lang een doorn in het oog van de buurtbewoners en geven een slechte indruk aan wie langs die kant Gent binnen rijdt. Na meer dan tien jaar getouwtrek kwamen de stad en de eigenaar tot een overeenkomst. Er komen appartementen en groen.

Sinds 1985 staat de driehoekige gebouwenblok tussen de Franse Vaart, de Hundelgemsesteenweg en de Bisschopstraat leeg. Jarenlang huisden er krakers, en de buurtbewoners vragen al lang naar een oplossing voor die kankerplek.

Na jarenlang getouwtrek tussen stad en eigenaar, werd donderdagavond 26 augustus eindelijk de sloopvergunning ondertekend. "Nu kan alles snel gaan" zegt Karin Temmerman, schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling. "De eigenaar heeft beloofd de laatste week van oktober met de sloop te beginnen. Dan zijn de gebouwen die zo'n slechte indruk gaven aan bezoekers die via de autosnelweg Gent-centrum binnenrijden, eindelijk weg."

 

Twee bomen
Enige voorwaarde bij de sloop is dat de twee bomen op de hoek van de Franse Vaart en de Bisschopstraat bewaard blijven. Ze staan in een zone voor openbaar groen. Eens de gebouwen weg zijn, zal het volledig terrein genivelleerd worden, en komt er - voorlopig - een groot grasveld.

 

Fietsas
"De Bisschopstraat wordt verbreed tot 10 meter." vervolgt Temmerman. "Langs de Hundelgemsesteenweg zal een appartementsgebouw komen in 6 of 7 bouwlagen, maar maximum 22 meter hoog, goed voor ongeveer 60 appartementen. Daaronder komt een ondergrondse parking in twee verdiepingen. Achter dit blok tot aan de Franse Vaart, bijna twee derden van het terrein, komt dan een zone voor openbaar groen, met onder meer een fietspad dat onder de Keizersbrug door gaat. Zo wordt de fietsas Merelbeke-Gentbrugge een stukje verder gerealiseerd." Een concrete timing voor het project is er nog niet, maar de eigenaar hoopt wel eind september de bouwaanvraag te kunnen indienen.

 

 

Kankervlek van Ledeberg verdwijnt eindelijk
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden