WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM BLIJ MET NIEUWBOUW (07/10/03)

[ terug ]    

"Volgend jaar beginnen we met de bouw van een heel nieuw centrum, op de driehoek tussen Hundelgemsesteenweg en Binnenweg", zegt Jan De Maeseneer van het Wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Ledeberg "Da's nodig ook, want we barsten zo stilaan uit onze voegen." "Afgelopen weekeind vierde het centrum zijn 25ste verjaardag. Het is totaal veranderd, de afgelopen 25 jaar", stelt De Maeseneer vast.

"Toen ik in 1978 startte met de Botermarkt, kregen we een cliënteel van hoofdzakelijk autochtone Gentenaars over de vloer, met daarnaast Turkse mensen. Sinds de jaren negentig is dat drastisch veranderd: bij de vierduizend cliënten die hier zijn ingeschreven, zijn er 55 nationaliteiten." Cliënten van het wijkgezondheidscentrum betalen niet voor hun consultaties.

 

"We hebben een overeenkomst met de ziekenfondsen dat wij, als Wijkgezondheidscentrum, een vast bedrag per cliënt krijgen - of die nu ziek is of niet. Dat maakt dat het voor ons ook zeer interessant is om aan preventie te werken: onze mensen gezonde leefgewoonten aanleren."

In het Wijkgezondheisdcentrum kan je niet alleen naar de dokter. "We hebben ook verplegers, maatschappelijke werkers, diëetisten,.... Je vindt bij ons alles onder één dak. En we leggen, zoals gezegd, een sterke nadruk op voorkomen, beter dan genezen."

 

"Concurrentie voor andere dokters is het Wijkgezondheidscentrum niet", zegt De Maeseneer. "In het begin waren er misschien soms spanningen, maar intussen is er werk genoeg voor iedereen. In het nieuwe centrum voorzien we zelfs een plaats voor een tandarts. Een zeer groot deel van onze 4000 cliënten gaat nu nooit naar de tandarts, ook daar is er geen concurrentie."

Toch werkt de Botermarkt niet alleen voor kansarmen. "We werken geografisch, voor Ledeberg en Gentbrugge", zegt De Maeseneer. "Maar ik vind het belangrijk dat in onze wachtkamer zowel de universiteitprofessor zit als de steuntrekker, de zelfstandige ondernemer als de asielzoeker. Op die manier hoeft niemand zich uitgesloten te voelen, en denk ik dat wij ons steentje bijdragen tegen de verzuring van de maatschappij."

"Op onze eerste verdieping komt er een vergaderzaal voor vijftig mensen. Ledeberg heeft een chronisch tekort aan ontmoetingsruimtes. Ook daar willen wij dus onze rol spelen." De Maeseneer hoopt het nieuwe Wijkgezondheidscentrum in 2005 in gebruik te kunnen nemen. "Het wordt dringend, want aan de Ledebergstraat barsten we momenteel uit onze voegen."

 




 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden