LEDEBERGSE COIFFEUR "RUDIE" KNIPT EN KAPT 60 JAAR (11/12/03)

[ terug ]    

Ik speelde met de scheerkwast, niet met knikkers


"Je maakt vrouwen mooi, dus is het normaal dat een kapper een geweldige aantrekkingskracht uitoefent op het ander geslacht." 


Coiffeur Rudie weet waarover hij spreekt. Zestig jaar knippen en kappen maakten van hem een zelfverzekerde vakman. Sinds 1994 is hij met pensioen, maar de bewoners van Ledeberg en omstreken kunnen de joviale kapper niet missen.
Iedereen kent hem als Rudie, de 75 jarige haarkapper, die in 1952 met een zaak langs de binnenweg in Ledeberg startte. Weinigen weten echter dat hij met een andere naam werd geboren. "mijn echte naam is Adolf, maar na de oorlog kon ik mijn kapsalon moeilijk zo noemen."


De man was voorbestemd om kapper te worden. "Deze kapperszaak werd gesticht in 1902 door mijn grootvader. Ik ben de vierde coiffeur uit de familie die hier knipt. Toen ik thuiskwam van school, speelde ik niet met knikkers, maar zeepte ik de klanten in met de scheerkwast. Ik had eigenlijk geen talent om kapper te worden, maar ik heb toch doorgezet. Daar ben ik trots op."

Rudie nam ook toekomstige haarstilisten onder de vleugels. "Wie geen stevige vingers of sterke benen had, raadde ik aan om iets anders te zoeken. Te groot of te dik is ook een belemmering. Maar essentieel blijft een vlotte babbel."
De kapperswereld stond de laatste zestig jaar niet stil. Rudie blijft echter aanhanger van de traditionele strekking. Zijn Parijse kappersuitrusting kocht hij in 1952 al tweedehands, en ze doet het nog uitstekend. Rudie:" Als je naar de kapsels van nu kijkt, dan merkt je dat alles terugkomt. Alle trends zijn al drie of vier keer de revue gepasseerd. In de jaren '50 kwam de gemiddelde man om de vier weken langs, nu is om de zes maanden geen uitzondering meer. Toen ik begon, rekenden we 6 frank aan voor een scheerbeurt, 15 frank voor een knipbeurt. Nu is dat zeven euro geworden voor een normale snit."" Vroeger kon je bij de collega's gratis terecht, de één knipte de ander en omgekeerd, nu kan dit blijkbaar niet meer. Het zelf doen is ook geen oplossing, ik heb dit één keer geprobeerd toen ik jong was. Die avond kon ik niet meer buitenkomen." (lacht)
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden