DERTIENJARIGE UIT LEDEBERG BELGISCH KAMPIOEN TELEGELEIDE WAGENS (24/09/03)

[ terug ]    

Ik voel mij net een formule 1-piloot.  

Dertien jaar en toch al Belgisch kampioen zijn in een dicipline die normaal het speelterrein voor volwassenen is. Emmanuel Bayonet uit Ledeberg bracht het oor elkaar. Hij kroonde zich in het Antwerpse Rumst tot Belgisch kampioen telegeleide wagens. "Ik zal wel een beetje talent hebben zeker", lacht Emmanuel.  

 

Emmanul Bayonet (13) kon het niet beter getroffen hebben. Vader Jean-Paul Bogaert baat aan de Brusselsesteenweg 63 een zaak uit, gespecialiseerd in modelbouw. "Maar ik was al eerder met telegeleide wagens bezig", zegt Emmanuel. "Vijf jaar geleden trok ik met mijn vader naar de Lentebeurs. Daar heb ik voor het eerst met die dingetjes gereden. Ik vond het onmiddellijk plezant."
Toevallig was het ook allemaal niet, want Jean-Paul Bogaert was in een vorig leven ook al bezeten door telegeleide wagens. "Dat is wel al een goede vijftien jaar geleden. Daarna ben ik er mee gestopt. Maar ik wist nog hoe je een snelle wagen in elkaar kan knutselen", zegt Jean-Paul.

 

Dat kwam goed van pas toen ook Emmanuel de microbe te pakken kreeg. "Want zelf aan de wagen sleutelen is niet zo mijn ding. Ik vind het veel leuker om er mee te rijden. En daar komt heel wat stuurmanskunst bij kijken. Zo'n telegeleide wagens halen topsnelheden tot 130 km per uur".

Twee jaar geleden nam Emmanuel voor het eerst deel aan het Belgisch kampioenschap, dat uit verschillendse manches bestaat. Hij eindigde meteen derde. Vorig jaar ging hij met een zilveren medaille naar huis. Dit jaar werd het goud. "Wat toch wel uitzonderlijk is", zegt Jean-Paul. "Aan het kampioenschap nemen vijftigers deel die al met telegeleide auto's raceten toen ik in het milieu nog actief was".

Emmanuel relativeert: "Zoals een muzikant zal ik wel een beetje talent hebben zeker. Ik maak ook nog fouten, maar het is juist daaruit dat je lessen moet trekken. Ik amuseer mij met die wagens. Met die afstandsbediening in de hand voel ik mij net een Formule 1-piloot."

Het volgende grote doel van Emmanuel is het Europees kampioenschap. In augustus dit jaar nam hij voor het eerst deel. Toen eindigde hij dertiende. "Dat is nog een niveau hoger, maar ik moet zeker nog kunnen groeien."
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden