200 JARIG BESTAAN PAROCHIE SINT-LIVINUS (18/08/03)

[ terug ]    

 

Pastoor-deken Goedefroot en enkele parochiale werkers staan fier voor hun jarige Sint-Lievenskerk

 

De parochie Ledeberg (Sint-Livinus) bestaat exact 200 jaar en de parochiekerk op het Ledebergplein viert zijn 130ste verjaardag. Op Ledeberg heeft men dus een dubbele reden om feest te vieren, en dat doen ze dus ook, tot het einde van het jaar zelfs. De jubileumviering werd op zaterdag 15 augustus op gang getrokken met een feestelijke eucharistieviering met de Gentse bisschop Luysterman.

De voorloper van de huidige parochiekerk was een eenvoudige kapel die in 1600 ter hoogte van de Botermarkt/Hundelgemsesteenweg stond. Ze werd door de inwoners van Ledeberg, dat toen flink expanseerde door de industriële ontwikkeling, gebouwd omdat ze het moe waren telkens door weer en wind de Schelde te moeten oversteken naar de Sint-Pietersabdij.

In 1803 werd hun parochie als een zelfstandige parochie erkend met de Heilige Livinus als patroonheilige. De bevolking bleef aangroeien en Ledeberg raakte volgebouwd met beluikjes. Het was notaris Eggermont die de pastoor in 1865 gronden schonk voor de bouw van een nieuwe kerk die het nieuwe centrum zou worden van Ledeberg. Op 18 augustus 1873 was het nieuwe kerkgebouw eindelijk klaar. De bisschop wijdde het neogotische gebouw persoonlijk in. De viering duurde zomaar eventjes 4 uur.

 

Zaterdag 16 augustus werd die 130ste verjaardag van de Sint-Livinuskerk feestelijk herdacht tijdens een kerkwijdingsfeest. Deze keer duurde de plechtige eucharistieviering slechts één uur. "Tijden veranderen", glimlachte pastoor-deken Johan Goedefroot. "Maar net als toen ging ook deze keer de bisschop de viering voor".

Ondanks de sterke katholieke achtergrond van Ledeberg ziet ook de Sint-Livinus kerk zich geconfronteerd met een terugval van gelovigen. "Anderzijds sta je er op zondag soms versteld hoeveel marktgangers de mis meepikken", vertelt pastoor Goedefroot.

 

Al vindt de pastoor dat hij geenszins reden tot klagen heeft. "Ik kan rekenen op een team van 200 vrijwilligers", zegt hij. "Samen willen wij zinvol werk blijven verrichten. Zo beogen we voortaan elke zondag één goed uitgewerkte, inhoudsvolle mis. Verder willen we ook ons netwerk - dat onder meer instaat voor de senioren, zieken, kansarmen en vormingspastoraal- nog verder kwalitatief uitbouwen. En het lukt goed, laatst heeft zich zelfs nog een meisje van 19 jaar laten dopen. Dat is daar toch wel een beetje een bewijs van".
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden