KOEN CRUCKE

[ terug ]    

Het is zo stilaan traditie geworden dat een actieve Ledebergse vereniging zich geroepen voelt om een reus boven de doopvont te houden. Zodoende kon Dekenij Ledeberg vzw niet bij de pakken blijven zitten en is deken Nick Caufriez op zoek gegaan naar een Ledebergenaar die deze eer te beurt viel.

 

Men had het voorrecht om uit vele bekende Vlamingen welke in Ledeberg hun roots hebben een gegadigde te kiezen. Het was geen gemakkelijke keuze, maar uiteindelijk werd het Koen Crucke omdat deze elke Ledebergenaar aanspreekt, zowel jong als oud.

 

Het was te Ledeberg op 11 februari 1952 dat de wieg stond van Koen, die huidig door het leven gaat als auteur, acteur en zanger.

Koens jeugd verliep zoals bij de meesten, alhoewel hij zich kan herinneren dat zijn gezin nogal vaak verhuisde. Zo trokken ze ondermeer van de Ledebergse Ploegstraat naar de Gentse Smetstraat.

Koen volgde de haarkappersschool in de Congostraat. Omdat hij graag (en goed) zong, ging hij zich aanbieden voor het koor van de Gentse Opera. Hij kreeg er kleine rollen toegewezen en werd nadien benoemd als solist. Koen blijft 18 jaar lang bij de Opera (ook te Antwerpen) en doet zo een 26 rollen per seizoen. In 1988 gaat de Opera failliet en velen staan met hem op straat.

 

Hij grijpt de kans om televisiewerk te doen bij de BRT en presenteert er "Tijd voor Koen". Maar ook op ander mediavlak is Koen actief en zo was hij te zien in de film "Zware Jongens" naast wijlen Leo Martin en Gaston Berghmans. Ook op toneelgebied zit Koen niet stil , denken we maar aan optredens in bv. "Dokter De Vuyst", "Drie mannen en een paard", "Drie Koningenavond" en "Pinocchio". Eén van zijn grootste successen op plaat was ongetwijfeld de stemmige kerstplaat "Vrolijk Kerstfeest" en wie kent niet zijn Gentse CD over de Opera. De optredens tijdens de Gentse Feesten waren vol van die muziek en groeiden uit tot een waar succes. Ander en misschien nog groter succes is zijn deelname aan het VRT-televisieprogramma "Samson". Koen speelt er de rol van "Meneer Spaghetti" en wordt door massa's kinderen als dusdanig aangesproken.

 

Koen gaat vervolgens de klassieke toer op en brengt tijdens de Gentse Feesten legendarische optredens met gewezen NAVO secretaris-generaal Willy Claes. Koen gaat tevens boeken schrijven over dieet en vermagert zelf tientallen kilo's. De verkoop van deze boeken kent een ongezien succes.

Met zo een actieve carrière, welke ver van voltooid is, kon het niet anders dat hij als Ledebergenaar zou vereeuwigd worden. Op 6 september 1996 had de blijde geboorte van de reus Koen Crucke plaats in het dienstencentrum van Ledeberg. Koen was zo fier omtrent zijn vereeuwiging dat hij de dag voor de blijde geboorte zelf trots aankondigde op Radio 2 Oost-Vlaanderen dat Ledeberg een eerste zingende reus in België heeft gemaakt. Inderdaad, de reus Koen Crucke kan zingen.

Meter van de reus is Yvonne Delcour (echtgenote wijlen Romain De Coninck). Peter van de reus is Jaak De Poorter, voormalig schepen van Feestelijkheden. Geestelijke vader is deken Nick Caufriez.

In een bomvol gemeentehuis werd de reus ingeschreven in het Ledebergs bevolkingsregister door schepen Noël Bouquet waardoor de reus nu een officiële inwoner van Ledeberg is. Vervolgens gaf Koen tijdens de Ledebergse Feesten een spetterend optreden in een tot in de nok gevulde feesttent. Zijn reus keek toe en zag dat het goed was...




 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden